Blog mei

Voor wie actief bezig is met coaching is de techniek Voice Dialogue waarschijnlijk niet nieuw. Maar, ik had er zelf niet eerder van gehoord, voordat ik actief werd als coach, dus ik vertel er graag iets over. En ik moet zeggen dat het een fantastische techniek is, omdat je werkt met het onderbewuste en de ratio even wat minder aangesproken wordt. Iets wat voor veel mensen veel oplevert en voor mij als behoorlijk analytische coach ook goed werkt.  

Het idee is dat je de coachee ziet als een bus. Een bus vol ‘deel’ persoonlijkheden en de coachee zit aan het stuur. Onder druk of in bepaalde situaties, pakken bepaalde sub-persoonlijkheden het stuur over. Ze worden ook wel saboteurs genoemd, maar dat vind ik te negatief. Misschien herken je dat wel, bijvoorbeeld onder druk neemt de ‘control-freak’ in je het over….

Deze sub-persoonlijkheden, zo blijf ik ze noemen, dienen een bepaald doel in bepaalde situaties, maar ze kunnen uiteraard ook zeker saboteren. Denk bijvoorbeeld aan een lastig gesprek met een medewerker of juist je leidinggevende, het moment dat je toch dat boek niet gaat lezen, terwijl je dat wel graag wilde doen.

De coachee noemt zelf de namen en typeringen voor deze persoonlijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de pleaser, de controlfreak, de levensgenieter, het speelse kind, de luiaard. Sommige sub-persoonlijkheden zijn soms nogal dominant aanwezig en hebben het wel erg nadrukkelijk voor het zeggen. Er zijn ook sub-persoonlijkheden die nauwelijks aan bod komen, zo is bijvoorbeeld de levensgenieter of het speelse, onbezorgde kind wel eens behoorlijk kwijt. Tijdens de coaching kan je dit deel echt aan bod laten komen. 

Voor mensen die richting een overbelasting gaan, die zich onzeker voelen in situaties, die lastig keuzes kunnen maken of moeite hebben om in hun leiderschap verschillende beïnvloedingsmogelijkheden aan te wenden kan deze techniek veel opleveren.

Mocht je hier een keer over willen sparren? Dan weet je me te vinden. Ik heb de levensgenieter in mij weer wat meer ruimte gegeven, de uitslover een klein beetje naar achter geschoven, dus ik heb weer wat meer tijd 😉

Geeske te Gussinklo